• Naslovna
  • Informacije
  • Primeri humanosti i uspešnog poslovanja: Maxi pruža šansu firmama koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom

Primeri humanosti i uspešnog poslovanja: Maxi pruža šansu firmama koje zapošljavaju osobe sa invaliditetom

Vest na Blic.rs

Život osoba sa invaliditetom svakog dana obeležen je brojnim preprekama kojih najčešće nismo ni svesni. Od onih najosnovnijih kao što je pristupačnost i neprilagođenost javnog prostora, do diskriminacije, nedostatka razumevanja čak i od najbližeg okruženja. Procene su da u Srbiji ima više od 600.000 osoba sa invaliditetom, a veliki korak u lakšem funkcionisanju u svakodnevnom životu predstavlja njihovo zaposlenje. Svetski dan osoba sa invaliditetom obeležava se upravo danas, 3.decembra, pa je i pokretanje teme koliko kompanije vode računa o tome da im pruže posao od velikog značaja.

 

Pre devet godina Delez je pokrenuo program zapošljavanja osoba sa invaliditetom koji podrazumeva njihovu permanentnu integraciju u radnu zajednicu. Trenutno u celoj zemlji, Delez u okviru Maxi, Tempo i Shop&Go radnji zapošljava više od zakonskog minimuma. Ukupno 252 osobe sa različitim tipovima invaliditeta radi u ovoj kompaniji. Svi oni su pod punim ugovorom angažovani u maloprodaji, ali i u direkciji.

 

U ovoj kompaniji ističu da na ovaj način "žele da nastave da doprinose razvoju društva bez predrasuda", kao i da "unaprede integraciju osoba sa intelektualnim teškoćama u širu društvenu zajednicu." Inače Delez planira da u saradnji sa Forumom mladih sa invaliditetom uđe u projekat organizovanja radne prakse za mlade sa invaliditetom koji su fakultetski obrazovani.

Foto: Maxi / Promo

Ne samo da zapošljava osobe sa invaliditetom, Delez uspešno saradjuje i sa dobavljačima koji upravo zapošljavaju ovu osetljivu kategoriju ljudi. Dobar primer je šabačka firma Novitas koja od svog nastanka beleži samo rast i to sa čak 17 zaposlenih koji su osobe sa invaliditetom. Upravo u periodu najvećih turbulencija na tržištu, započeli su saradnju sa kompanijom Delez Srbija. Šta je ovo značilo za tadašnjih petoro zaposlenih koji su osobe sa invaliditetom objasnila nam je Marija Ignjatović, vlasnica ove firme.

"Prilika da radimo sa jednim ovako velikim sistemom omogućila je da naše malo preduzeće poraste i usavrši na nivoima na kojima do tada nismo imali priliku da napredujemo. Ponosni smo na sve što smo zajedno postigli", rekla je Marija Ignjatović, direktorka firme Novitas.

Miloš Milutinović iz kompanije Delez posebno je srećan što je deo zajedničke priče sa firmom Novitas i na svemu što su zajedno postigli.

"Kada sam počeo da radim u kompaniji Delez, dobio sam priliku da nastavim dobru poslovnu praksu koju je do tada vodio kolega Igor Damjanović. Dobio sam priliku da budem deo nečega što je motivisano i humanim pobudama. Želeli smo da inspirišemo druge. Od projekata kojima se posebno ponosimo jeste uvođenje celer štapića koji je potpuno nov na našem tržištu. Takodje, svi zaposleni u Novitasu su se zajedničkim naporima izborili da postanu vodeći dobavljač za pakovani praziluk u 2017, i to u jednom tako velikom sistemu kao što je Delez", rekao je Milutinović.